Перейти до вмісту

2019 – V КДМ з св.Рафаїлом Каліновським,«Озброїтися мужністю»

В перший день, 8 серпня, до Бердичева прибули учасникі Кармелітських днів молоді 2019. В загальному зареєструвалося 80 осіб з різних міст України та з закордону: з Бердичева, Харькова, Києва, Житомира, Вінниці, Полонного, Одеси, Луцька, Баранівки, Биківки, Хажина. Також є дві учасниці з Польщі, з сестрою монахинею зі Згромадження Сестер Терезьянок, с. Нікодемою.

Вже кілька років поспіль, перед відкриттям КДМ, є представлена пантоміма особами з осередку “Кармель”. Учасники цього осередку- це люди з особливими потребами. Святу Месу в Бердичівському Санктуарію очолив отець Юзеф Кухарчик OCD, делегат провінціала Ордену Босих Кармелітів в Україні. Проповідь виголосив отець Христофор Урбанські OCD. Після приїзду в Гвоздаву, о 20 год. розпочалася святкова Ватра. Все розпочалося з запалення великого вогнища, яке символізувало початок розважальної частини наших Кармелітських днів молоді. А завершився перший день Адорацією Пресвятих Дарів.

Другий день Кармелітських днів молоді розпочався з підйому та ранкової молитви, яка супроводжувалась гарною піснею. Кожен з учасників зміг відчути ранкову бадьорість, прокидаючись в присутності Бога. Отець Петро Гершевич OCD виголосив конференцію про св. Рафаїла Каліновського. Молодь вислухала свідчення однієї дівчини на ім’я Каміла. Святу Месу очолив о. Віталій Козак OCD. Темою його проповіді була: «Мужність мудрих дів» про яких ми сьогодні чули в Євангелії. Школу медитації теж проводив о. Віталій Козак OCD. Він порівняв медитацію з тим, як розпочинаються відносини. Через певний час і близькість вибудовуються з Богом глибокі і міцні відносини.

Третій день, як завжди був насичений цікавими і практичними пунктами програми… А, почастувавшись смачним обідом, приготовленим гостинними прихожанами з Гвоздави, молодь мала вільний час. Дуже цікавим був перегляд фільму «Диво». Це фільм про хлопчика, який своїм прикладом показує, що навіть з вадами, обмеженнями і проблемами, можна бути мужнім і рішучим, головне не зламатися і сказати своїм страхам: «ні». Свідчення про досвід євангелізації давала Наталя з Польщі. Євхаристію очолив о.Павло Ферко OCD. В проповіді порушив тему: «Мужність євангельського зерна». Він підкреслив, що всі ми маємо вмирати для себе, щоб воскресати для інших. Конференцію провів о. Віталій Козак OCD, темою якої була: «Мужність апостола Павла». Вона вразила багатьох учасників. А далі вечір продовжився веселими і запальними танцями… Але родзинкою вечора був «Вечір радості – мій талант». На КДМ був запрошений спеціальний гість з Бердичева – Віталій Войцехівський. Він провів цей «Вечір», заряджаючи енергією і позитивом учасників КДМ. Безсумнівними зірками вечора стали 6 зірочок, які впали з небес на Гвоздаву під час зорепаду. І це були Сестри Терезьянки, які представили цікавий танець на українську пісню. Також відзначились своєю неймовірною активність Отці Кармеліти. Кожен з них проявив всій особистий талант, а також братерський. Талант є у кожного. Суботній вечір, вечір 3- го дня КДМ закінчився Адорацією Пресвятих Дарів, яка відбувалася на вулиці на польовому Вівтарі. Як кажуть в народі таким виявом: «Навіть природа завмирає, тоді, коли говорить Господь!»

Останній день КДМ розпочався з дощу і прохолоди. Але це не злякало учасників, які проявили свою мужність і розпочали день з молебню “Дорога світла”… Кожне стояння було інсценізоване. Учасники могли не тільки почути, але і побачити, як відбувалися ці події. Як Ісус зустрів учнів, які йшли в Емаус, ламання Ним хліба, як Ісус зустрів Петра та Йоана на березі моря… Під час цієї молитви, в атмосфері перенесення в то час і в ті події, кожен з учасників мав змогу відчути, що таке Воскресіння! Це дуже сильна молитва, де кожен зміг відважно сказати: «Христос воскрес!»

Одною з наступних цікавих форм прославлення Бога було написання листа до одного з військових – захисників нашої країни, намагаючись поділитися мужністю, відвагою, а особливо вдячністю, сказавши їм: «Дякую!»

Після обіду ми переживали Євхаристію, яку очолив о. Юзеф Кухарчик OCD, організатор КДМ. Отець дав практичні поради: «Читайте духовні книжки! Дуже глибокі і гарні праці: святого Йоана від Хреста, Святої Терези Авільської, Святої Терезки від дитятка Ісус, праці Рафаїла Каліновського. Друге, що дуже важливо робити, хоч би раз на тиждень приходити до храму, відвідувати Його, бути там, щоб споглядати в тиші Бога. І третє, хоч би раз на місяць приступати до Таїнства Покаяння. Чи ви пам’ятаєте про першу п’ятницю місяця, коли маєте прийти до сповідальниці, щоб знову стати перед Богом? Не соромтеся і не бійтеся, будьте мужні визнавати свої гріхи!»

Офіційне завершення КДМ 2019 відбулося в Санктуарії Матері Божої Бердичівської перед Чудотворною Іконою. Всі бажаючі в урочистий спосіб прийняли Святий Скапулярій. Дякуємо всім учасникам і запрошуємо на наступні Кармелітські дні молоді!

 

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ

Конференція: «Мужність блудного сина» о. Максиміліан Подвіка OCD, https://fb.watch/62XwvEXjSc/
Конференція «Мужність Мойсея», о. Христофор Урбанський OCD, https://fb.watch/62XoleAcTI/
Конференція «Мужність мудрих дів», о. Віталій Козак OCD, https://fb.watch/62XgOEoxJL/

Конференція «Мудрість Вечірника», о. Петро Гершевич OCD, https://fb.watch/62XcK8qtvu/
Конференція «Мужність апостола Павла», о. Віталій Козак OCD,  https://fb.watch/62WrpADJPa/
Конференція «Мужність євангелічного зерна», о. Павло Ферко OCD, https://fb.watch/62WZunDlWe/
Конференція «Мужність запалених світильників», о. Юзеф Кухарчик OCD, https://fb.watch/62X6F4sxAv/