Перейти до вмісту

2017 – III КДМ з св. Йоаном від Хреста, “Шлях до свободи”

“Шлях до свободи” , під таким гаслом з 10 по 13 серпня  у селі Гвіздава, що неподалік від Бердичева, проходили ІІІ Кармелітські дні молоді. Цього року участь в них узяли 123 молоді особи з Бердичева й Бердичівського району, Житомира, Києва, Коростеня, Вінниці, Івано-Франківська й Микулинців Івано-Франківської області, Городка Львівської області, Харкова, Луцька, Полонного, брати й  отці кармеліти, сестри терезіянки та кармелітки.

Головною темою  стало навчання святого Йоана від Хреста, до якого зверталися під час конференцій і проповідей на Месах. Здавалося б, чого сьогодні може навчити  молоду людину іспанський кармеліт із ХVІ століття? Хіба перед ним стояли такі проблеми та виклики, які маємо долати ми? Хіба тоді було так багато спокус і залежностей, як тепер? Чи його наука не застаріла? Чи може він вказати людині ХХІ століття шлях до справжньої свободи?

Відповідей на ці та інші запитання молодь шукала чотири дні. Було тут багато чого: Служби Божі та конференції, свідчення, ранкові молитви та вечірні адорації, хресна дорога, школа медитації й обмін досвідом у групах. Але залишався час і на розваги: ігри, конкурси, футбольні матчі, майстер-класи, спільні танці. Родзинкою суботнього вечора став концерт гурту «Кана».

Перший день події розпочався привітанням учасників і пантомімою, яка показала наші залежності й перебування у полоні гріха. Після чого в залі святого Йоана Павла ІІ національного санктуарію Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії відбулася перша конференція «(Не)звичайне життя святого Йоана від Хреста», підготована отцем Юзефом Кухарчиком ОСD. Слухачі відкривали для себе простого ченця, який прожив 49 років короткого, але незвичного життя, залишивши нам великі тексти: «Сходження на гору Кармель», «Темна ніч», «Духовна пісня», «Живий пломінь любові» й чудові листи.

Увечері молодь (трасою по-українськи: знайди асфальт) виїхала з Бердичева до Гвіздави, де дівчат оселили в гостинних будинках місцевих мешканців, а хлопців – у монастирі босих кармелітів. На всіх чекала вечеря, святкова ватра й вечірня адорація.

У п’ятницю після ранкової молитви та сніданку розпочалася конференція отця Рафаїла Мишковського ОСD «Свобода в тобі. Подорож до глибини». «Бог, щоб закохатись у душу, дивиться не на велич її, а на глибину покори», – пише Йоан від Хреста. Святий радить нам не думати про те, щоб сподобатися Богові: не обов’язково робити багато, але треба діяти з доброї волі, без прагнення користі та людського визнання. До Бога потрібно пригортатися всім серцем, не прагнучи ані відчувати, ані пізнавати в Ньому щось надзвичайне. Але ввійшовши у свою душу, ми відчуватимемо присутність Любого, Який весь час перебуває з нами, прагнучи для нас добра.

11 серпня справжнім святом для молоді став візит єпископа Київсько-Житомирської дієцезії Віталія Кривицького, який під час Служби Божої виголосив проповідь «Учень Христа і мистецтво говорити».

У суботу 12 серпня конференцію «Свобода має свою ціну. Вузький шлях на гору Кармель» підготував отець Віталій Козак ОСD. Він нагадав про навчання святого Йоана: «Цінуй труднощі, знаючи, що посеред них можеш знайти благодать свого Любого, Який не вагався присвятити Своє життя тобі».

Останнього дня конференцію на тему «Темна ніч – неволя чи шлях до свободи?» провів брат Олександр Карчаєв ОСD. Святий Йоан від Хреста назвав темну ніч символом таємниці, стежкою до Царства Божого. Твір «Темна ніч» він написав після того, як сам пройшов вузькою стежиною, що веде до вічного життя. Темна ніч – це очищення чуттєвості, звільнення й перемінення. Такою темною ніччю для нас можуть стати негаразди в сім’ї, страждання, хвороби, війна. Щоби зростати у святості й піднятися вище, потрібно очиститися від усього, що нас поневолює. Кожен переживає власну темну ніч – і переживає її по-своєму. Провідником у цей час є жива віра, яку дає нам Бог. Віра – це міст над прірвою. «Чи знайде Господь віру в нас, наших сім’ях, чернечих спільнотах, в Україні, коли прийде?» – поставив брат запитання, на яке кожен має сам відповісти у глибині серця. Йоан від Хреста дуже добре розумів, що віра відіграє в нашому житті провідну роль, і тому навчав духовного розвитку, стійкості й покори. Він розрізняв дві ночі. Перша – це стійкість і покора у вірі, навіть тоді, коли моя воля не збігається з волею Божою. Першу ніч можна порівняти з землею, яку очистили від бур’янів, але коріння їхнє залишили. Чому ми сповідаємося з одних і тих самих гріхів, чому вони повторюються? Святий Йоан пише, що для очищення нам потрібно позбутися кореня гріха, а знищити його можна лише вогнем терпіння. Потім настає друга ніч – прагнення того, чого хоче Господь, ніч цілковитої довіри Богові. А цілковита довіра народжує радість. Віра – це намагання зробити все, що від нас залежить, пам’ятаючи про свою людську обмеженість і про Божу всемогутність. Брат Олександр закінчив доповідь, нагадавши присутнім притчу про роздане слугам срібло. Хтось зумів використати його з розумом і отримав прибуток, а хтось не зробив із ним нічого – і втратив усе. Тому перед від’їздом з Гвіздави брат закликав не загубити довіри до Бога, бо «коли Син Людський прийде, чи знайде в нас віру?»

Після конференції молодь привітала отця Віталія Козака ОСD з Днем народження, а потім на зібраних чекала ще одна несподіванка: свідчення учасника АТО, сержанта 95-ї аеромобільної бригади Костянтина Султанбогомаєва. Згодом перед гвіздавським храмом розпочалася Служба Божа, на якій отець Павло Фертко ОСD виголосив  проповідь «Містик у кишені». Наприкінці Меси молоді люди подякували всім причетним до організації та проведення ІІІ Кармелітських днів молоді, і кожен зміг ушанувати мощі святого Йоана від Хреста й отримати книжечку «Святий Йоан від Хреста. Слова світла і любові», підготовану отцями-кармелітами.

Повернувшись до Бердичева,  хлопці й дівчата склали молитву святого Розарію перед іконою Матері Божої Бердичівської, а семеро прийняли святий скапулярій. Отець Юзеф Кухарчик ОСD оголосив, що наступного року ІV Кармелітські дні молоді спиратимуться на навчання святої Терези від Дитяти Ісуса.